Adı Aylin Ayşe Kulin Adı Aylin

Adı Aylin Kitap Özeti
Adı Aylin Kitap Özeti

Ayşe Kulin Adı Aylin, Kitap Özeti

Gerçek bir yaşam hikayesi. Prenseslikten doktorluğa ve Amerikan ordusuna kadar uzanan, baş döndüren bir hayat: adı Aylin.

Ayşe Kulin kitabında, akrabası olan Aylin`in hayatını anlatır.

Konu

Kitap: Soyu, Giritli Deli Mustafa Paşa; ya kadar inen bir ailenin kızı olan Aylin Devrimel`in hızlı ve çalkantılı hayatını konu alır.

Büyük büyük dedelerinin yaşamlarına da değinerek, Aylin`in başına buyrukluğunun, özgüveninin, cesaretinin, nereden geldiğini adeta kanıtlar.

Özet

Aylin, çok zeki ama derslerle pek ilgisi olmayan bir öğrenci oldu. Ablası Nilüfer, çocukluk kahramanıydı. Ablası evlendi ve Londra`ya gitti. Aylin liseden sonra ablasının yanında kalarak, İngiltere`de mankenlik okuluna girdi. Zayıf, uzun boylu, bakımsız bir kız değildi artık; her şeyi ile bambaşka biri haline geldi.

Annesini kanser sebebi ile kaybetti. Bu durum onu derinden sarstı ve doktor olmayı işte o an, istedi.

Paris`te teyzesinin düzenlediği davette, Libya prensi ile tanıştı, evlendiler. Aylin artık prensesti fakat kültür uyuşmazlığından dolayı eşiyle anlaşamadı. Tatil için geldiği İstanbul'da, Polat`a aşık oldu. Yaşananlar ortaya çıkınca, olaylı bir kaçışla eşinden ayrıldı. Aylin kaçışın ardından İstanbul`daydı. Burada aşık olduğu adamdan düşük yaptı ama Polat onu terk etmişti. Tüm yaşadıklarına rağmen, Aylin hayata karşı güçlü durmayı başardı.

Hayattaki ideali Tıp okumak olan Aylin, büyük uğraşlar vererek, Cenevre`de tıp öğrenimine başladı. İstekli, azimli ve çalışkan bir öğrenci oldu. Çok iyi anlaştığı fizik asistanı Jean Pierre ile evlendi. Altı yıl süren bu evlilik: Gerçek zenginliğin, dünyanın gösterişli vitrininde değil, insanlığın iç aleminde olduğunu öğretti Aylin'e. Okulu bitiren Aylin, New York`ta hastanede asistanlık yapmaya başladı; kocası ise aldığı iş teklifi nedeniyle başka bir şehre gitti. Uzak mesafelerde ilişki yürümedi.

Aylin, arkadaşının verdiği davette, Birleşmiş milletler `in Afganistan sefiri Paswak`a aşık oldu ama paswak evliydi. Her şeye rağmen aşk yaşadılar. Adamın görev için Hindistan`a gitmesi, araya giren sıkıntılar, Aylin`i bir karar verme aşamasına getirdi. Bu sırada çok sevdiği mesleğine dair bir gelişme yaşadı ve hastanenin psikiyatri bölümünün şefi oldu.

Aylin mesleğinde çok iyiydi. En iyi psikiyatrlar arasında ismi sayılıyordu. Meslektaşı Michael Romondisli ile tanıştı. Paswak için özlem duysa da artık yorulmuştu. Bu yüzden Michel ile evlendi. Aylin bu evlilikten çocuğu olsun istedi. Her defasında hamilelik, düşükle sonuçlanınca, bu isteğinden vazgeçti.

Michel programlı ve düzenliydi; Aylin ise değişiklikleri seven, eğlenceli biriydi. Bir zaman sonra sıkılan Aylin; kocasına bazı günlerde ayrı zaman geçirmeyi teklif etti; evlilik bağlarını güçlendirmek niyetindeydi. İstediği olmadığı gibi kocası başka biriyle ayrı eve çıktı.

Aylin`in sıkıntılı dolu ve üzüntülü günleri geride bırakmak için mesleğinde daha fazla ilerlemeye yönelmesi uzun sürmedi.

Aylin bir hastanın babasıyla tanıştı. Adam, Aylin'e hayran olmuştu. Güzel, zeki, kariyer sahibi ve New York'ta çok tanınmış bir psikiyatr olması, adamın dikkatini çekmişti. Aylin, eşinin çocukları ile çok fazla sorun yaşadı, bu duruma karşı eşi de onu yalnız bırakmıştı. Aylin uzaklaşmak istiyordu. Bu yüzden askeriyeye başvurdu. Eşi gitmesini istemedi. Aylin iki yıllık ayrılığın, evliliklerine iyi geleceğini söyledi ve gitti.

Askerlik genlerinde vardı. Kısa zamanda, başarılar, ödüller elde ederek adını dünyaya duyurdu.

Eşinden ayrı kalması evliliğine yaramadı, kocası onu aldattı ve boşanma dilekçesi yolladı. Aylin boşanmak istemedi, kolay kolay bu durumu kabul etmedi.

Aylin, Amerikan Ordusu görevinde, hastalarına derman olmaya devam ediyordu. Bir gün, körfez Savaşı sırasında ruh sağlığı bozulan bir hastası oldu. Hasta, savaştan geldikten sonraki yaşamına uyum sağlayamıyordu. Bu yüzden masum sivilleri de öldürmüştü. Aylin hastayı tedavi ederken, gizli kalması gereken gerçeği de buldu. Hastanın durumu, Amerikan ordusuna ait cesaret ilaçlarının yan etkisinin sonucuydu. Bu konuyu tez halinde yetkililere sundu. Yetkililer, kendilerinde bildiği bu durumun kapatılmasını istediler. Sessizlik Aylin'e göre değildi. Aylin albay rütbesinde, ordudaki görevinden ayrıldı.

Bir kaç gün sonra, evinin önünde, saldırıya benzer bir iz olmadan, üzerinde abiye kıyafeti ile arabasının altında ölü bulundu. Aylin'in ölüm dosyası apar topar kapatıldı. Kayıtlara garip bir kaza olarak geçti.

Aylin'e dair

Aylin, özgür ruhlu biri oldu. ona göre her şey insanlar içindi, bu yüzden kınamak yanlıştı.
Hayatı doyasıya yaşamak gerektiğine inandı; gezdi, eğlendi, ne istiyorsa onu yaptı.
Çok fazla başarı elde etti. Herkese hitap etmesi sayesinde, her kesimden dostlar biriktirdi.
İnsanları sevdi ve onlara iyi gelmeyi başardı.
Aylin her şeyi büyük ve hızlı yaşadı; aşkları, acıları, yalnızlıkları, başarıları.

Yazar, Aylin'in başarı dolu, özgür ve hızlı hayatını akıcı bir üslup ile kaleme alarak, sürükleyici bir anlatım yakalamıştır.

Roman, gerçek bir yaşam hikayesiyle okunması gereken kitaplar arasına girmeyi hak eder.

Sıkılmadan okuyabileceğiniz bu kitap, okumaya değecektir. iyi okumalar.

Yazan: Ümmügül Güven

Yorumlar