Kaşağı

Ömer Seyfettin Kaşağı Kitap Özeti
Ömer Seyfettin Kaşağı Kitap Özeti

Ömer Seyfettin Kaşağı Kitap Özeti

Ömer Seyfettin Kaşağı Kitap: Yazarın, söylenen yalanları ve basit gibi görünen olayların doğurduğu büyük sonuçları, çocuklar üzerinden anlatması, hikayenin vermek istediği mesajı yalın bir şekilde ifade ediyor. İçten anlatımıyla duyguları ele geçiren hikaye, çekilen vicdan azabına okuyucuyu da dahil ediyor. İftira ve yalan, vicdan duygusu ve bir dram. Ömer Seyfettin Kaşağı...

Ömer Seyfettin Kaşağı Ana Fikir

Hangi durumda ve koşulda olursak olalım işlediğimiz suçu başkalarına atmamalıyız.

Kaşağı Kitap Konu

Hasan`ın ağabeyinin işlediği suçu Hasan`a atıp, pişmanlık duygusu içinde boğulması.

Kaşağı karakterler

Hasan, Hasan`ın ağabeyi, Hasan`ın annesi, Hasan`ın babası, Dadaruh ve Pervin.

Kaşağı Kısa Kitap Özeti

Annelerinin İstanbul`a gidişiyle Hasan ve ağabeyi, Babalarının seyisi olan Dadaruh ile zaman geçirmeye başlar. İki kardeş de atlara karşı çok ilgilidirler. Atları çok seven iki kardeş, boş zamanlarında Dadaruh ile atları kaşağılamayı çok isterler.

Bir gün Hasan`ın ağabeyi etrafa kimsenin bulunmadığını fırsat bilerek atları kaşağılamak ister; kaşağıyı bulur ve atları kaşağılamaya başlar ama bir türlü yapamaz. Ardından kaşağıyı sivri yapmak için duvara sürter; fakat kaşağı kötü bir şekil alır ve hayvanların canı yanar. Bu durumdan dolayı sinirlenen Hasan`ın ağabeyi kaşağıyı kırar ve kaçar.

Bir süre sonra olay yerinden geçen babası kırılan kaşağıyı görür ve Dadaruh`u çağırıp "Burada neler oldu" der. Olaydan haberi olmayan Dadaruh ise "Bilmiyorum, ağam" der. Sonra Hasan'ın ağabeyini çağırırlar, Ağabey biraz gerilerek "Hasan yaptı" der. Bunun üzerine Hasan' ı çağırırlar. Hasan' a hiç söz hakkı tanımadan, babası Hasan' ı aşağılar. Hasan ne kadar yapmadım dese de faydası yoktur. Babası Hasan' ı cezalandırır ve bir daha ağıra gelmemesini bağırarak söyler.

Gel zaman git zaman Hasan hastalanır ve bu hastalığı zaman ilerledikçe ağırlaşır. Hasan'ın ağabeyi yaptığı hatadan pişman olur ve gerçeği anlatmak istediğini Pervin'e söyler. Pervin ise "Hasan şimdi uyuyor yarın görürsün, babanları da uyandırarak telaşlandırma" der. Ne yazık ki yarın olduğunda Hasan ölür.

Kitap Sayfa Sayısı: 91

Yazar: Ömer Seyfettin 

Kitabın Adı: Kaşağı

Yazar: Ümmügül Güven

Yorumlar