Huzur

Ahmet Hamdi Tanpınar Huzur Kitap Özeti
Ahmet Hamdi Tanpınar Huzur Kitap Özeti

Ahmet Hamdi Tanpınar Huzur Kitap özeti

İç dünyasındaki huzuru yakalamak için, sürekli arayış içinde olan Mümtaz'ın aşk ile imtihanı ve bu aşka tanıklık eden İstanbul.

Farklı Ruh hallerini, çeşitli görüşleri ve olayları yansıtırken, geçtiği dönem hakkında fikir sahibi de yapan bir roman: Huzur.

Ayrıca yazıldığı dönemdeki insanların sorunları ve buhranları, günümüz toplumu için de bir ayna niteliğinde.

Durgun ve hüzünlü havasının yanı sıra, etkileyici tasvirleriyle eşsiz bir anlatım sunan roman, edebi olarak zengin olmasıyla da göze çarpıyor.

Konu

Aşk, ayrılık, hastalık ve savaş içerisinde, iç huzuru arayan bir gencin ruhsal bunalımlarını konu alan kitap, içinde barındırdığı hüznü İstanbul'a da yansıtıyor.

Özet

Mümtaz ruhunda derin izleri olan genç bir insandır. Babası öldürülmüş, evleri yanmış, doğup büyüdüğü yerden apar topar uzaklaşmak zorunda kalmıştır. İç dünyası alt üst olmuş, buhranlarına sıkışmış bir şekilde huzuru arayan adam olmuştur.

İhsan ve karısı Macide hanım, annesini kaybeden Mümtazı yanlarına alarak okuturlar, ona sahip çıkarlar. Böylece edebiyat fakültesine asistan olan Mümtaz, Emirgan' da oturmaktadır. Fakat İhsan hasta olduğu için, zamanın çoğunu İhsanlar 'da geçirir ve onlara yardımcı olur.

Mümtaz'ın ruh halleri, onu geçmişi düşünmeye iter. Romanın bir bölümünde Mümtaz'ın hatırladığı geçmişi okuruz.

Mümtaz, ada vapurunda tanışır Nurhan'la. Birbirlerinden etkilenirler ama Nurhan yaralı bir kadındır; öyle ki kendisini aldatmış kocasından ayrılmıştır. Nuran'a aşık olan Mümtaz, onunla hemen evlenmek ister. Erkeklere karşı güven sorunu yaşayan Nurhan, evlenmek istese de, bu süreci ağırdan almak niyetindedir.

Diğer taraftan Suat da Nurhan'a aşıktır. Mümtaz ve Nurhan nikah için gün aldığı sıralarda, Nurhan'a Suat'tan ilk mektup gelir. Bu mektubu diğer mektuplar izler. Nurhan mektupların hepsini Mümtaz'a gösterir. Bir süre sonra üçü birlikte yemek yerler.

Suat, yemekte garip bir veda konuşması yapar gibidir. Nitekim bir ara evde yalnız kalan Suat kendisini asar. Mümtaz ve Nurhan, Suat'ı bu şekilde bulduklarında vicdan azabı içinde kalırlar. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır. Kendini suçlu hisseden Nurhan, Mümtaz'la evlenmekten vazgeçer. Huzurun tamimiyle kaybolma süreci ile baş başa kalan Mümtaz, yıkılmıştır..

Mümtaz hastalığı ilerlemiş olan İhsan'ın yanına taşınır. Çok ağır hasta olan İhsan, ara ara krizler geçirmektedir. Macide bu ortamdan uzaklaştırmak için arada sırada şehir gezintilerine yollar Mümtaz'ı. Yine böyle bir günde arkadaşlarıyla karşılaşan Mümtaz, Nurhan'ın eski eşiyle evlendiğini öğrenir.

Bu zihin karışıklığı içinde eve gelir. İhsan'ın durumunun ağırlaştığını görür. Hemen ilaç almak için dışarı çıkar. İlaçları alıp eve dönerken, Suat'ın hayaletiyle karşılaşır. Hayaletin kendisinden hesap sorduğu izlemine kapılıp, dengesini kaybederek düşer ve ilaç şişeleri ellerini parçalar.

Eve geldiğinde ise İhsan'ın durumu daha iyidir. Onu görmek için merdivenlerden çıkarken, merdivenlerde yığılıp kalır. Bu sırada radyo, ikinci dünya savaşının başladığını bildirmektedir. Mümtaz içinse bu durum önemini yitirmiştir çünkü ne kendi içinde, ne de bu dünyada huzur kalmamıştır.

Roman: Okuyucuya, sürükleyici ve olağanüstü betimlemeleriyle keyifli bir okuma sunuyor

Kullanılan ahenkli dilin keyfini yaşatırken, psikolojisi ile de vurucu bir kitap olan Huzur, okunması gerekenler arasında yerini alıyor. Mutlaka bir gün okuyun, keyifli okumalar.

Yazar: Ümmügül Güven

Yorumlar