Hayatınızı Zehirleyen 7 İnsan Çeşidi

 

Hayatınızı Zehirleyen 7 İnsan Çeşidi
Hayatınızı Zehirleyen 7 İnsan Çeşidi

Öncelikle Bu Nasıl Belirlenir? Ona Bakalım

Hayatını zehirleyen insanlar var mı? Enerji emen, destekleyici olmayan güç insanlar; bu kişiler yaşamın en büyük zorluklarından biridir. Hadi gel seninle, hayatına giren bu tür insanları nasıl tespit edebilirsin, bu insanlara nasıl dur diyebilirsin ve bu insanlarla nasıl baş edebilirsin;
bunun hakkında konuşalım. Çünkü seninle zaman geçirmekten hoşlanan, seninle birlikte takılmayı seven, seni destekleyen ve önemseyen insanlara sahip olmayı, hak ediyorsun sen, bunu unutma.

  • Sorunun Başladığı Nokta; suçluluk duygusu

Zehirli insanların ortaya çıkış zamanı, gelen suçluluk duygusuyla birlikte aynı kategorileri sıralıyor şöyle ki;

  • Tarihi eski olan arkadaş

Baştan beri tanıdığın insan. Birlikte ilkokula gittiğin biri yada birlikte büyüdüğün komşun. Bu yüzden  ilişkiye nokta koyamıyorsun. Çünkü eğer yaparsan kendini suçlu hissetmiş olacaksın.

  • Başkasının yanında gelen arkadaş

Yaşamına, birisinin yanında paket olarak gelen kişi. Eşinin en iyi arkadaşı olabilir, sosyal medyada seni her zaman etiketleyen arkadaşının erkek kardeşi olabilir, en iyi arkadaşının çocukluk arkadaşı olabilir... vb.. Tam bu noktada suçluluk duygusu ağır basıyor ve insanları garip bir duruma sokmak istemiyorsun.

  • Bağlantılı, ortama göre arkadaş

Bu kişi, yaşamının belirli bir alanında fakat her gün gördüğün insan. Mesela; her gün çalıştığın koridorun karşısında olan kişi. Onları yaşamında hissediyorsun çünkü onların tüm zamanlarını görüyorsun. Bazen bu ilişkiler geçici olabildiği gibi zamanının her alanına dahil de olabilir. Dahil olduğunda nemi olur? Kıskanç birini  ya da tamamen farklı hayat kurallarına sahip birini hayatına dahil etmiş olursun. İşte bu dahil etme süreci, tam olarak bu insanların zehirli hale geldikleri zamandır.

Hayatınızı zehirleyen 7 insan türüne bakalım

1. Konuşmacı olarak narsist

Rahatsızlık veren biriyle konuşmak, hiç konuştun mu? Konuştuysan; konuşman "hiç" edilmiştir. Bir kelime söylemene bile izin vermeyen biriyle konuşmak? Şu bir gerçek, konuşma narsistleri kendileri hakkında konuşmayı severler. Ya da  sadece kendi konuşmalarını duyarlar. Senin cevaplarını beklemez, sana herhangi bir soru sormazlar bile. Çünkü hiç susmazlar. Böyle bir ilişkide insanlar, karşı tarafın ihtiyaçlarını asla dikkate almaz. Bu gibi insanların odak noktaları sadece kendileridir.

2. Dümdüz mantık ile farklı yanlarınızı sömüren

Etrafındaki herkesi ve her şeyi kontrol etmek isteyen biri. Senin yaptıkların, senin söylediklerin hatta senin düşüncelerinden sorumlu olmak istiyor. Evet evet bu kişiyi biliyorsun; onunla aynı fikirde olmadığın zaman korkar ve seni fikrinin doğruluğuna ikna etmeye çalışır, bundan asla vazgeçmez. Onun düşüncesine göre söylediklerini yapmalısın. Nefes alma noktanı elinden alacak ve onunla tam olarak uyum sağlayana kadar seni sürekli kontrol altına almaya çalışacak. Dikkatli ol! Bu insan, sen tepkisiz kalıncaya kadar farklı konuşma teknikleriyle, senin özgür zihninin ve düşünce özgürlüğünün peşinde  olacaktır. Fırsatın varken git, onu hayatından çıkar!

3. Duygu emici olan

Bu kişiler aynı zamanda manevi bir vampir olarak da bilinir; çünkü onlar içindeki pozitifliği çekerek sende duygusal kanamaya yol açma eğilimindedirler. Bu kişiler; kırıcı, olumsuz ve karamsar olan şeyleri söyleyecek bir yol, her zaman bulur. İlişkilerde ve konuşmalarda hiç bir zaman pozitif olanı göremedikleri gibi bu konuda herkesi etkilerler. Yaşamında böyle birini gördüğünde, söyleyecek kötü şeyleri varsa; dikkat et; zira söyleyecek iyi şeylerinin çok az olması olasıdır.

4. Drama için adeta bir mıknatıs olan

Dramı mıknatıs gibi çeken biri. Bir şeyler her zaman yanlış ama istisnasız her zaman yanlış. Bir problem çözüldüğünde illaki başka problem çıkacak. Peki ne istiyor? Sadece empati, sempati ve desteğini. Yani tavsiyeni değil! Yardım ve çözümler sunarsın elbette, ancak hiç bir zaman bir şeyleri düzeltmek istemez. Bunun yerine şikayet eder ve yine şikayet eder. Böyle bir ilişkide, bu insan "kurban" rolündedir; çünkü kriz içinde var olmak ve gelişmek, ona kendisini önemli hissettirir. Sıkıntısı olan biri, bu şekilde kapını çalıyorsa dikkat et, dramanın bir parçası olabilirsin zira.

5. Kıskanç ve sürekli yargılayan

Kıskanç insanlar inanılmaz bir şekilde zehirlidir. Kendi öz nefretlerinden dolayı, çevresindeki herhangi biri için mutlu olmaları imkansızdır. Kıskançlığının; eleştirel, yargısal ve dedikodu olarak ortaya çıkması  olasıdır. Onlara göre diğer herkes kötü ve herhangi bir nedenle değer kavramından yoksundur. Birisi kıskanç bir şekilde, diğer insanlar hakkında seninle dedikodu yapıyorsa, dikkatli ol. Bu kişi etrafını zehirleyen bir insan olabilir. Öyle ki, arkandan senin hakkında ne söylediklerini asla bilemezsin.

6. Yalan söylerken rahat olan

İnsanların yalanlarını tespit etmeyi öğrenmezsen, hayatında çok fazla yalancı olacağı kesin. Yalancılar, yanlışlar, abartılar... Hayatında zehirli bir aldatıcı olması çok yorucu . Küçük yanlışlıklar ile, ufak tefek yalanlar söyleseler de, bir ilişkide yalancı birine güvenmenin imkanı yoktur. Sahtekarlık bizi zor durumda bırakır; çünkü bu kişilerin sözlerinden sürekli şüphe duymuş oluruz. Güven duygun için alarm zilleri çalıyorsa, sezgilerin yalanları fark ediyorsa; dikkat et, daha fazla yalan duymadan önce, kendine izin ver ve git.

7. Bir tank gibi ezici olan

Bir tank düşün, yolundaki her şeyi eziyor. Bu tankı birine uyarla ve olacakları gör. Gerçek şu ki " İnsan tankı" her zaman haklıdır, başkalarının duygularını önemsemez, fikirlerini hesaba katmaz ve kendisini daima ilk sıraya koyar. Böyle bir ilişkide, bu insan tankı, inanılmaz derecede kibirlidir, adeta kişisel görüşlerini salt gerçek olarak görür. Bunun nedeni ise, çoğu zaman odadaki en zeki kişi olduğunu düşünmesidir. Her konuşmayı ve kişiyi, kazanılması gereken bir meydan okuma olarak görmesi bu yüzdendir.

Başkalarıyla kendisini nadiren eşit görür. Tüm bunlar, sevgi dolu bir bağlantı kurmak isterken, sana zorluk çıkartır. Fikirlerinin tükendiğini ve sana saygı duyulmadığını düşünüyorsan, hala yapabiliyorken terk et, onların etrafı zehirleyen bu dünyalarından çık. Yaparsın, kontrol her zaman sende, sadece bunu unutma ve iradeni hatırla.

Yaşamımızı zehirleyen insanlar ile nasıl baş edilir?

Yaşamında zehirli kişilik tiplerini hatırlatan, bu konuda tanıdık biri oldu mu? Hayatında olması korku veren, düşüncelerine saygı duymayan ve kendin hakkında kötü hissetmeni sağlayan biri varsa, "hayır" demelisin. Bunu öğrenmelisin.

Hadi şu soruları cevaplayarak işe başlayalım

  • Her defasında bu kişileri kurtaran kişi ve sorunlarını düzelten sen mi olursun?
  • Onları görmek seni korkutur mu?
  • Onlarla vakit geçirdikten sonra kendini negatif ve yorgun hisseder misin?
  • Etrafında olmaları sana olumsuz duygular hissettirir mi? Sinirlenmek? Mutsuzluk? Üzülmek? vb.
  • Dedikodu yapmana, kaba olmana yani sende davranış değişikliğine neden olurlar mı?
  • Onları etkilemek senin için bir mecburiyet mi?
  • Oluşturdukları dramdan ve sorunlardan etkilenir misin?
  • Peki ya senin ihtiyaçların? Onlar için ihtiyaçlarının bir önemi olmaz ve onları görmezden mi gelirler?

Cevapların "evet" ise, "geçmiş olsun" de kendine ve iyileşmek için kendine şans ver. Böyle kişilerin senin hayatından çıkma vakitleri gelmiştir. Farkına varmak, sonraki adımlar için önem taşır.

Unutmaman gereken şu: Yaşamında; iyi, sevecen ve destekleyici insanlara sahip olmayı hak ediyorsun. Aslında hayat, sana yardımcı olmayan ve seni zehirleyen insanlarla zaman geçirmek için çok kısa. Umarım bu yazıyı, etrafını zehirleyen insanlara karşı bağışıklık kazanma olarak kullanırsın! "Bilmek" faydalı ve güçlü savunma adına sana yardımcı olmuş olur.

Yazar: Ümmügül Güven

Yorumlar